Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Amerikai Saddlebred

Kialakulás:

Ennek az amerikai fajtának a története az Amerikai Egyesült Államok születésénél korábbra nyúlik vissza. Az 1600-as években a brit telepesek ír hobbilovakat és skót galloway lovakat vittek át az újvilágba. E két fajta keresztezéséből egy kényelmes hátaslófajta, az úgynevezett narragansett pacer jött létre. Az 1700-as években importált angol telivéreket keresztezték a narragansett pacerral, ami egy népszerű, mérteben és testfelépítésben a telivérre emlékeztető fajtát eredményezett. Ezt a lovat hívták akkoriban amerikai lónak, majd az 1800-as évektől kezdődően kezdték american saddlebrednek hívni a tenyésztők. A 19. században a telivérek mellett morgan, hackney és standarbred fajtákkal is keresztezték. A mai saddlebred továbbra is őrzi a puha jármódot, ettől olyan kényelmes hátasló.

Testfelépítés:

Tetszetős fej, kicsi, csinosan ívelt fül. Hosszú nyak, magasan tűzött fej. Rövid hát, kerek törzs, hosszú láb. Természetesen magas a farokillesztése, de a bemutatókon gyakran beállított farokkal mutatják be a lovakat, hogy ég hangsúlyosabb legyen a farok magas tartása.

Jellemzők:

Élénk, elegáns, akciós mozgás. Arról is fel lehet ismerni, hogy ügetés közben nagyon magasra emeli a lábát. Híres, kényelmes, különleges jármódjairól, két sajátos jármódja a slow gait és a rack. Jellemző színek:

- pej

- fekete

- sárga

- szürke

- palomino

- pöttyös

Használat:

Három és öt jármódú osztályokban szokták bemutatni. Nyereg alatt és fogatban is népszerű hobbiló. Használják western pleasure versenyeken, túralovagláson, díjlovaglásban és díjugratásban.

Marmagasság:

152-165 cm

Származási hely:

U.S.A. Észak-Amerika

Vérmérséklet:

Kedves, emberszerető. Kíváncsi, az ember kedvében szeretne járni.

amerikai-saddlebred---.jpg1 kép az Amerikai Saddlebred fajtájú lóról.